Σε περίπτωση που ενοχλείστε από κατοικίδιο ζώο συντροφιάς κάποιου γείτονα ή σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα συντροφικό ζώο καλό θα ήταν να γνωρίζετε την νομοθεσία που αφορά τα κατοικίδια ζώα!

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ  - Building Management

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


ΝΟΜΟΣ 4039/2012

Ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς. Ζώα συντροφιάς είναι οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι (κυνηγετικοί), τη φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικοί) και χώρων, την προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, καθώς και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

ΑΡΘΡΟ 8
Διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΑ: Α) ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥΣ.
Β) ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΙΣ ΒΕΡΑΝΤΕΣ Ή ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. Γ) Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΥΖΩΙΑΣ, ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ. Δ) ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΘΕΙ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.
Δεν μπορεί να απαγορευτεί η διατήρηση ζώων με τον κανονισμό της πολυκατοικίας εφόσον τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.